Opensea

Hoe koop ik een NFT op Opensea?

Opensea NFT kopen

Opensea is de place to be voor het handelen van NFT’s. Het is een gedecentraliseerde handelsplatform waarbij je geen account hoeft aan te maken. Het enige wat je moet doen is een Metamask wallet aanmaken en die verbinden aan je Opensea tabblad en je bent ingelogd met je Metamask wallet ID.  Vervolgens kun je op Opensea een profiel aanmaken die geidentificeerd wordt wanneer jij jouw Metamask koppelt. Opensea is de grootste en bekendste NFT marketplace van de wereld. Wat het meeste aandacht trekt is dat alle eerste en grote projecten zoals Cryptopunks en Bored Ape Yacht Club allemaal te verhandelen zijn op Opensea. Dit heeft veel mensen getrokken naar Opensea. 

Een NFT op Opensea kopen is eigenlijk heel makkelijk. Het heeft 3 stappen waaronder een Metamask aanmaken, een exchange account aanmaken en genoeg geld hebben om ethereum te kopen om vervolgens een NFT te kopen. De aangekochte NFT’s worden automatisch in jouw Metamask bewaard en jij hoeft je daar geen zorgen om te maken. Dit is ook de reden waarom je een Metamask wallet moet gebruiken omdat het een Ethereum blockchain gelinkte wallet is en er op Opensea alleen maar NFT’s worden verkocht die zijn gevestigd op het Ethereum blockchain.

Mocht het toch zo zijn dat jij je zorgen maakt over jouw NFT’s dan kun je altijd een cold wallet aanschaffen. Dit is in de vorm van een ledger hardware wallet waarbij je jouw crypto of NFT’s van “openbare” exchanges of marketplaces haalt. Bij een ledger worden ze bewaard in jouw fysieke product die gelinkt is aan de blockchain. 

Bybit exchange
Bybit #1 crypto exchange onder traders. Maak een account aan in 3 minuten!

Heeft Opensea ook nadelen?

Het licht echt aan de ervaringen die iemand heeft gehad met Opensea. Door de hoge hoeveelheid aan mensen die de site bezoeken, is de site best vaak niet operationeel. De servers zijn in sommige tijden niet opgewassen voor de mensen die hun NFT’s willen kopen en verkopen. Een andere nadeel en dat is meer een Ethereum NFT nadeel, zijn de gas fees oftewel de transactie kosten. Over het algemeen zijn de Ethereum transactiekosten rond de 0,05 eth die je moet betalen bij elke transactie. Als je dit vergelijkt met Solanart, de NFT marketplace van Solana, dan is dat veel duurder en minder efficient voor traders. Echter compenseert de potentiële hoge winsten die je kunt maken wel de gas fees. Laatste tijd zijn er ook een aantal verhalen opgedoken van Bored Ape Yacht Club NFT’s die zijn verkocht voor bijzonder goedkope prijzen. Dit is gebeurt doordat er mensen zijn die hun NFT’s niet willen delisten omdat het delisten ook gasfees kosten. Dus kozen deze mensen voor het sturen naar een ander account of het vervolgens weer terug te sturen. Vervolgens is er ontdekt door hackers, dat via Etherscan de oude code van de listing te achterhalen valt als het niet wordt gecanceld met een delisting order. Dus met andere woorden de oude prijs staat ergens op de blockchain nog steeds op actief… Dit heeft voor veel ophef gezorgd. Veel mensen proberen hier een kans te grijpen om LooksRare te promoten dat volgens sommige mensen een meer betrouwbare nieuwe verbeterde marketplace zou moeten zijn. 

Ledger Hardware Wallet
De veiligste manier om crypto te bewaren!

Er zijn ook 2 andere platformen die ook genoeg volume draaien alleen vaak  over het hoofd worden gezien. Dit komt zoals hierboven is vermeldt, doordat alle populaire NFT projecten worden uitgebracht op Opensea. Ik heb het natuurlijk over Rarible en SuperRare. Het bijzondere aan Rarible is dat een platform is dat geïntegreerd is met Opensea . Dus het is eigenlijk hetzelfde principe als Opensea alleen zijn er ook andere ook NFT te vinden op Rarible.

SuperRare is een meer bijzonder platform in mijn ogen omdat het specifiek gericht is kunstenaars en kunst verzamelaars. Het is bedoelt voor unieke 1/1 NFT’s die gemaakt zijn voor rijkere kunstverzamelaars. Op alle 3 de platformen kan je NFT’s kopen met je Metamask alleen niet op alle 3 de platformen kun je NFT’s verkopen. Alleen op SuperRare platform moet je een applicatie indienen om vervolgens als kunstenaar geverifieerd te worden, mocht jij jouw NFT’s willen verkopen. Dit heeft SuperRare gedaan omdat het zich echt wil richten op digitale kunst en een ander publiek aan te trekken dan op Opensea. Hierbij komen ook digitale kunstenaars en artiesten kijken die van hogere kwaliteit zijn.