Wat is NFT?

Wat is een nft?
Hoe kun je zo dom en onwetend zijn om duizenden tot wel miljoenen euro’s te betalen voor een digitale afbeelding. De corona crisis heeft iedereen gek gemaakt. Mensen speculeren en verliezen alleen maar hun geld ermee. Ik wil helemaal niks weten over crypto munten en nft tokens. Ik ga nooit van mijn leven nft’s kopen… Dit is de reactie van de meeste mensen die nog nooit over NFT’s hebben gehoord en de nieuwste artikelen zien verschijnen. Hebben hun zichzelf afgevraagd: wat is een nft? Dit zijn ook de mensen die de boot gaan missen en van oorsprong niet houden van verandering en investeren. Maar goed, laten we ons focussen op wat wel belangrijk is!
Ledger Hardware Wallet
De veiligste manier om jouw crypto en NFT's te bewaren! Bestel de Ledger hardware wallet!

Inhoudsopgave

Weet jij wat een NFT is?

Misschien wel de vraag van 2021 op het gebied van investeren, traden en crypto. Wat is nft? Nft’s bestaan allang alleen het is voor 2021 nooit wereld nieuws geweest. Een nft is een non-fungible token. Dit maakt het niet direct duidelijker voor jou… dat snap ik. Non-fungible token betekent dat je de token niet kunt traden en verwacht hetzelfde ervoor terug te krijgen.

Stel je trade 1 Solana coin voor een andere Solana coin, dan heb je alsnog 1 Solana token. Bij non-fungible tokens werkt dit anders. Non fungible tokens zijn uniek en daarom is het zo dat je ze niet kunt ruilen en verwachten dat je hetzelfde ervoor terug krijgt. Dit is de reden waarom nft’s, non-fungible zijn.

Fungible vs Non-Fungible

Voorbeelden van fungible en non-fungible:
– Fungible: Bitcoin munten, Polkadot(DOT) munten, Euro biljetten, zilver, goud, etc.
– Non-fungible: schilderijen, vastgoed, gepersonaliseerde auto’s, Pokémon kaarten, etc.

Wanneer je non-fungible assets of tokens in dit geval ruilt tegen andere non fungible tokens kun je niet verwachten dat je dezelfde waarde ervoor terugkrijgt of sterker nog verwachten dat je hetzelfde ervoor terug krijgt.

Wat is nft

Hoe werkt een non-fungible token dan?

Een non-fungible token heeft verschillende werkingen en functies dit noemt men “utility”. Een non fungible token kan “digital art” zijn, met andere woorden digitale kunst, die je kunt gebruiken als Instagram profiel foto of later kunt gebruiken als schilderij in de metaverse.

Tokens kunnen ook buiten de visuele uitstraling ook een bepaalde functie of werking hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Bored Ape Yacht Club. Deze nft tokens zijn heel veel waard, dit komt omdat de “floor price” enorm hoog is omdat veel mensen hun non fungible token niet willen verkopen.

Bored Ape Yacht Club tokens functioneren buiten de digitale art om ook als tickets voor speciale events waar alleen mensen met een Ape binnen mogen. Dit bedoelen ze met “utility”, wat is de werking of functie van de token buiten de visuele aspecten om? In dit geval, is de Bored Ape Yacht Club een community van rijke mensen die een sociale status dragen wanneer zij deel uitmaken van deze community. Bekende mensen zoals “De Nelkboys”, Post Malone, Gary Vee, Lil Baby en meer het zien als een alternatieve investering.

Verschillende doeleinden

Een nft kan bijvoorbeeld ook gewoon als een profiel foto functioneren. Denk aan Cryptopunks, de reden waarom Cryptopunks zo bekend is geworden is vanwege de mensen die het hebben opgekocht en het is één van de allereerste, zeker de bekendste token die er is en enorm karakteristieke eigenschappen heeft die men aantrekkelijk vindt. Voor sommige is het een dood normale JPEG en voor een andere is het veel meer dan dat.

World of Women

Een ander voorbeeld is World of Women. Dit zijn non-fungible tokens ontworpen door een vrouw. World of Women is een community waarin men streeft naar gelijkheid, betrokkenheid en kansen voor vrouwen. Deze community is erg actief waardoor je kan zien dat er daadwerkelijk buiten de waarde van de NFT om, iets wordt gebouwd waarin jij geloofd en betrokken wil worden. Dit zou jou een reden geven om bijvoorbeeld deze nft te kopen. “WoW” bevat 10.000 non-fungible tokens waarin machtige vrouwen zijn afgebeeld door Yam Karkai (@yamkarkaiart).

Bybit trading
Bybit is de beste exchange van de wereld. Maak een account aan in 3 minuten!

Wat is er dan zo speciaal aan een NFT?

Nft’s kunnen gebruikt worden voor werkelijk alles. Een nft is een token dat zich op het Ethereum blockchain bevindt. De blockchain valideert jouw bezit, dus ondanks dat iemand anders jouw nft kan kopiëren, niemand kan het bezitten omdat de data is opgeslagen op de blockchain waarin degene met de nft in zijn wallet wordt genoemd als de eigenaar van de nft met bijbehorende rechten.

Wat er zo speciaal is aan nft’s, is dat je schoenen kunt kopen in de vorm van nft’s en daarmee ook het fysieke product kunt ontvangen; Dat jij concert tickets wellicht in de toekomst gaat ontvangen in de vorm van nft’s zodat je aan andere mensen kunt laten zien dat je naar dat concert bent geweest;

Dat jij jouw eigen foto’s als fotograaf kunt verkopen via non-fungible tokens in plaats van het gebruik maken van bepaalde platformen. Een Nft geeft de rechten terug aan degene die het digitale product of service heeft ontwikkeld. Web 3.0, het tijdperk waar we in zijn beland, is het tijdperk waarin mensen niet meer afhankelijk moeten zijn van gecentraliseerde partijen maar het heft in eigen handen kunnen nemen.

Dus ik kan nog steeds gewoon de nft kopiëren?

Het antwoord is: Ja dat kan zeker. Hetzelfde geldt voor de een schilderij van de Mona Lisa. Veel mensen hebben een neppe schilderij thuis hangen van de Mona Lisa maar we weten allemaal dat er maar 1 echt schilderij is. Hetgeen wat niet gekopieerd kan worden zijn jouw rechten. Wanneer jij de token bezit betekent het dat jij de rechten hebt over de visuele afbeelding en werking en functies van de digitale token.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.